La oss ta utgangspunkt i en bedrift som produserer fysiske produkter: vi kan ganske nøyaktig vite hvor mange enheter vi kan produsere i løpet av en periode. På den andre siden kan vi ikke regne ut hvor mange gode idéer som blir produsert i samme periode.
Idéer er skjøre. Derfor mener jeg det gir mening å jobbe for å skape et miljø der sannsynligheten øker for at gode idéer blir til. Jony Ive, tidligere sjefdesigner i Apple, har et kjent sitat: “A great idea cannot be predicted”. Jeg kunne ikke vært mer enig!
En venn av meg, Fredrik Råsberg, jobber som designer i Manyone Oslo. Da jeg introduserte tankene mine om idémyldring, svarte han med å fortelle hvordan de hos Manyone håndterer negativitet i en idéprosess. De fester rett og slett en postit-lapp i pannen med de tre gyldne bokstavene – “NEI”.
Etter min mening er dette en frisk idé for å sørge for at gode idéer får en plattform og et sted å vokse. I Bjerk bruker vi ofte Design Thinking som rammeverk, og vår egen Thomas Brustad forteller meg ofte hvordan en dårlig idé kan inspirere noen andre til å komme på en god idé, så lenge den ikke blir avvist. Personlig forsøker jeg alltid å bruke ordet “og” istedenfor “men” når vi idémyldrer.
Design Thinking er en brukersentrert tilnærming til problemløsning som innebærer fem hovedstadier: empati (forstå brukerne), definere (klargjøre problemet), ideering (generere løsninger), prototyping (lage fysiske eller digitale modeller) og testing (samle tilbakemelding). Metoden legger vekt på kreativitet, innovasjon og kontinuerlig forbedring.
Ingenting av dette er nye konsepter – Alex Faickney Osborn skapte på 1930-tallet konseptet om brainstorming, eller idédugnad på norsk (om du vil). Men nesten hundre år senere har vi fortsatt en lang vei å gå.
Å omfavne kreativiteten er kritisk i vår tid. Vi kan ikke kvantifisere idéer på samme måte som vi kvantifiserer produkter, men vi kan skape et miljø der de kan blomstre. Fra post-it-lapp metoden til Manyone Oslo, til bruken av ‘og’ fremfor ‘men’ i idémyldringen hos Bjerk, har vi sett hvordan små justeringer kan lede til store innovasjoner. Dårlige idéer er ikke feiltrinn, men nødvendige skritt på veien mot geniale løsninger.
Så mitt råd til alle som jobber med kreative prosesser: Omfavne alle idéer, uansett kvalitet. Husk, det var en gang en ‘dårlig’ idé som banet veien for neste store oppfinnelse.